“Kéž bych byl programátor.” To by si možná řekl Epikúros, kdyby v době, kdy byl živ, tušil, že může existovat taková profese. Profese, která zapadne do jeho paradigmatu tak hladce jako krychle do čtvercového otvoru v dřevěné dětské vkládačce.

Epikúrovo učení má dva kardinální opěrné body.

  • Cílem života je zbavit se všech nepříjemných pocitů, strastí a bolesti.
  • Svět a příroda jdou vysvětlit atomisticky a mechanicky, neexistuje strašlivé nevypočitatelno.

Proč je život programátora šťastný?

Proč by Epikúrovo srdce plesalo, kdyby se stal programátorem? A jaké výhody přináší práce programátora?

  • Smysluplnost a viditelné výsledky

S frustrací a zmarem z toho, že děláte zbytečnou práci, která není vidět, je konec! Jako programátor budete pracovat na projektech pro významné klienty. Budete navrhovat weby, hry, aplikace a další konečné produkty, se kterými budou pracovat tisíce lidí.

Velkou část práce programátora zaujímá řešení problémů. Odstraňování strastí. Velmi rozšířeným mýtem je to, že práce programátora není kreativní. Ale co může být kreativnějšího než vymýšlení a implementace řešení?

Programátoři pomáhají lidem.

  • Hojnost

A to by se Epikúrovi obzvláště líbilo, byl to koneckonců hedónista, jehož hlavním zájmem bylo cítit slast.

Programování je mimořádně lukrativní obor. Některé stránky s nabídkami práce občas vypadají, jako kdyby se na jiné pozice než do IT zaměstnanci nehledali. Jako programátor budete chtěný, vážený a hýčkaný. Velkým benefitem je rovněž hladina, v jaké se pohybují programátorské mzdy.

  • Řád

Přestože jde o kreativní práci, stojí na pevných logických základech. Nezasahují do ní žádná hrozivá božstva ani nadpřirozené síly.

  • Evoluce a progrese

Víte, jak to chodí, je to prostě dynamický obor. Technologie exponenciálně rostou. Jak by mohl programátor ustrnout na jednom místě, když se kolem něj všechno tak nádherně vyvíjí?

Společnosti si navíc svých programátorů značně váží, a tak se připravte, že budou ochotny investovat do vašeho dalšího vzdělávání.

  • Času habaděj

Pravou rukou programátora je laptop. To mu umožňuje nevídanou časovou i místní flexibilitu. Většina společností nabízí programátorům pružnou pracovní dobu a možnost práce z domova.

  • Kompatibilní komunita

Programátoři jsou exkluzivní komunita, která umožňuje svým členům spoustu možností růstu a vzájemného se učení. Navíc jde o internacionální komunitu, kterou spojuje společný jazyk – programovací.

  • Vnitřní vítězství

Nejen díky výše zmíněným důvodům je práce programátora vysoce obohacující a uspokojivá. Úspěšné dokončení úkolu a perfektně zvládnutá implementace řešení přináší podobné uspokojení jako výhra v soutěži. Za tímto skvělým pocitem stojí zejména dopamin, hormon spojený s úspěchem a odměnou. Být programátor je tak trochu jízdenka na dopaminový kolotoč.


Ve správné firmě vás navíc nebude zatěžovat zbytečná byrokracie a meetingy, které se vás netýkají.