CRM systémy jsou jedním z nejužitečnějších nástrojů pro každou organizaci, umožňující budování smysluplných vztahů se zákazníky, hledání nových potenciálních zákazníků a obecně zvyšování ziskovosti. Vzhledem k tomu, že CRM obsahují tolik údajů o zákaznících, tak představují pro hackery potenciální zlatý důl.

Pokud jsou vaše CRM data napadena a zveřejněna, tak můžete velmi snadno ztratit důvěru vašich zákazníků a poškodit tím těžce vydělanou pověst celé společnosti – prakticky tak naservírujete své zákazníky konkurenci. Proto se určitě zamyslete nad způsoby, jak můžete svůj CRM systém ochránit před hackery a dalšími vykořisťovateli.

  • Vyberte spolehlivého CRM dodavatele, jelikož právě toto rozhodnutí je jedno z těch nejzásadnějších. Jakmile totiž doimplementujete svůj CRM systém, tak potom budete už velmi těžkopádně přecházet na jiný. Není to nemožné, ale bude vás to stát spoustu zbytečného času a peněz. Ujistěte se tedy, že je váš dodavatel ve své komunikaci otevřený, transparentní a je dobře známý svými bezpečnostními opatřeními.

Bezpečný provoz CRM CORIPO je pro nás tou nejvyšší prioritou a dáváme vám na výběr hned z několika variant, jak je možné systém provozovat.

  • Monitorujte aktivitu uživatelů vašeho CRM systému. Pokud je CRM napadené, tak je velmi pravděpodobné, že bude vykazovat neobvyklou aktivitu. Nastavte si výstrahy zabezpečení, abyste byli vždy včas notifikovaní o každém neobvyklém chování. Ne každý CRM systém má ovšem tuto funkcionalitu vyřešenou a pokud už ji alespoň má, tak velmi často ne příliš dobře. Jak to máme právě my se dočtete v našem předchozím článku – Monitoring CRM: Je to vůbec potřeba?
  • Zabezpečte svou IT infrastrukturu a ztěžujte tak hackerům přístup, co to jde. Abyste mohli určit, kdo má přístup k vaší síti, tak budete muset nainstalovat bránu firewall. Používejte také antivirový software, který ochrání vaši infrastrukturu před viry a dalšími hrozbami, které by mohly ohrozit zabezpečení vašich CRM dat. Samozřejmě pravidelně také aktualizujte svůj operační systém a instalujte nejnovější zabezpečení a opravy.
  • Použití silného hesla neberte na lehkou váhu, jelikož slabým heslem hackerům prakticky otevřete dveře do své databáze. Heslo složte z čísel, velkých/malých písmen a speciálních znaků. Taková hesla jsou sice hůře zapamatovatelná, nicméně významně snižují bezpečnostní riziko.
  • A v neposlední řadě vzdělávejte zaměstnance o svých bezpečnostních protokolech, což jim pomůže používat software, hardware a data tím správným způsobem. Poskytujte jim třeba také video návody a provádějte pravidelné relace otázek a odpovědí, které jim poskytnou praktickou zkušenost s tím, co dělat a nedělat pro ochranu vašich firemních dat.