Transformace a změny v podniku nejsou nikdy snadné a ty digitální jsou jedny z nejtěžších, do kterých se můžete pustit. Nicméně právě digitalizace a automatizace vybraných podnikových procesů přináší ty největší výsledky. Digitální technologie dramaticky ovlivňují odvětví za odvětvím a mnoho společností usiluje o tyto změny právě kvůli využití jejich benefitů nebo zkrátka jen aby udrželi krok s konkurencí.

Digitální transformace ovlivňuje podnik ve všech jeho částech, ale co přímo znamená pro váš byznys? Jak vezmete zpravidla velký, abstraktní koncept a přeměníte ho ve strategické akce, ze kterých budou těžit, jak vaši zákazníci, tak i vaši zaměstnanci? Základně, nestačí pouze koupit ten správný software, který instantně zvýší vaši produktivitu. Celková digitální transformace je o změně stavu, jak vaše týmy pracují pohromadě – ne pouze o inovaci technologie, kterou používají pro svou práci.

Proč ale začít s digitální transformací právě teď? Na tom, že je digitální transformace nevyhnutelná a potřebná se určitě shodneme, ale nejspíš si říkáte, že není nijak urgentní. Možná máte uspokojivé prodeje, spokojené zákazníky, produktivní zaměstnance a aktuálně to u vás zkrátka nevypadá, že již nastal ten čas pustit do náročného projektu na zdroje, který otřese celou vaší společností. Zde je pár důvodů, proč přijmout digitální budoucnost raději dříve než později:

Větší odolnost – digitální technologie vytváří odolnost nahrazováním nepružných struktur a procesů napříč celou firemní infrastrukturou, která tak dokáže pružněji reagovat a přizpůsobovat se novým požadavkům.

Vyhnutí se konkurenční pasti – mnoho společností předpokládá, že jejich současný úspěch bude přetrvávat až do nekonečna. Bohužel tomu tak není a často skončí v situaci, kdy už je na adaptaci pozdě a jejich konkurence je předběhne. Je třeba se tedy zaměřit na dlouhodobý růst, a ne pouze na krátkodobé přežití.

Rostoucí výnosy – podniky mohou očekávat růst výnosů až o 23 % díky přijetí digitální strategie a důkladnému proškolení zaměstnancům, které jim pomůže dělat ty správná rozhodnutí rychleji a efektivněji.

Angažovaní zaměstnanci – digitální podniky posilují postavení zaměstnanců prostřednictvím transparentnosti, vzdělávacích příležitostí a otevřené komunikace, díky které může podnik zlepšovat svůj výkon.

Na rozsah přínosu digitální transformace má také významný vliv velikost a struktura podniku. Velké zavedené společnosti mohou mít tendenci prosazovat nepružné a formální hierarchie, které často přispívají k menší spolupráci a pomalejšímu tempu změn. Na rozdíl od menších podniků, které mají štíhlejší hierarchie a plynulejší týmy. Oproti velkým podnikům mají ovšem podstatně menší provozní rozpočty a nemohou investovat do digitalizace tak velké zdroje. Bez ohledu na velikost podniku ovšem platí zásadní základní věc, a to nepodcenit přípravu týmů na plánovaný digitální posun. Je opravdu zásadní proškolit své týmy dříve, než se nové systémy dostanou do ostrého provozu.

K úspěšné digitální transformaci neexistují žádné zkratky a je potřeba na vše jít pomalu a rozumně, tak aby ke zlepšení efektivity vašeho podnikání skutečně došlo. I když se Vám může zdát, že závodíte s konkurencí, tak faktem je, že neexistuje cílová čára. Vaším úkolem je budovat schopnost vaší společnosti přizpůsobit se digitálnímu ekosystému a postupně pokračovat i na jeho následné transformaci k co největší efektivitě. Způsob, jakým uspokojujete potřeby vašich zákazníků se postupem času zkrátka a jednoduše změní k lepšímu.

S digitální transformací vám můžeme pomoct právě v ACMARK.